Anna Kornelia Jędrzejewska

Historyk sztuki, muzealnik, edukator, kurator. Absolwentka muzealnictwa na Wydziale Sztuk Pięknych UMK  w Toruniu oraz Podyplomowych Muzealniczych Studiów Kuratorskich przy Instytucie Historii Sztuki UJ w Krakowie. Współautorka wystawy stałej Muzeum Toruńskiego Piernika, oddziału Muzeum Okręgowego w Toruniu. W latach 2012-2017 adiunkt w Dziale Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT. Obecnie kustosz w Dziale Edukacji i Promocji Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Autorka programów edukacyjnych, wystaw i publikacji, między innymi o tematyce piernikarskiej. Pasjonatka historii sztuki kulinariów. Zainteresowania badawcze koncentruje na dziejach piernikarstwa oraz dawnych formach do pierników.

 

Powrót
drukuj wyślij facebook

Pierniki dla królów i Marszałka Piłsudskiego. Tradycje patriotyczne w historii toruńskiego piernikarstwa

Krem „Ballada Wyczółowa” i inne smakołyki. Menu z osiemdziesiątych urodzin Mistrza ze zbiorów Muzeum Okręgowego imienia Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy

Polska fasola z orzełkiem. Jak w czasach niewoli pielęgnowano tradycje niepodległościowe, uprawiając roślinę strączkową